Kevin loopt al jaren mee bij de Marskoppen. Zijn opa was vele jaren adjudant van grootvorst Roel en zijn vader was 11 jaar adjudant bij grootvorst Johan. En Kevin was de eerste (en enige) jeugdprins bij de Marskoppen, naast Prins Maarten in 1991. Daarnaast kennen we hem als een echte Marskop die zich het reilen en zeilen van de vereniging zeer ter harte gaat. Navolgend leest u zijn belevingen tijdens zijn regeerperiode.

 
EVEN APELDOORN BELLEN

Dat is wat grootvorst Johan en prinsenbegeleider Henk moeten hebben gedacht toen ze mij begin 2005 belden met de vraag of ik Prins der Marskoppen wilde worden. Wij, Esmaralda en ik, woonden in Apeldoorn destijds. Dat was voor ons ook de reden om eerst ven goed na te denken over deze vraag. Het is toch een afstand die steeds moet worden overbrugt en we hadden twee honden die geregeld uitgelaten moeten worden. Dat kon niet door iedereen want het waren behoorlijke joekels. Toen we de oplossing hadden, hebben we ‘ja’ gezegd en konden we aan de slag. De voorbereiding ging wel makkelijk. Ik wist wel wat er voor kwam kijken, al was ik wel de jongste prins ooit tot dan toe. Mijn opa is altijd prinsenbegeleider geweest en daar heb ik veel van meegekregen. Hierdoor hoefde ik ook geen steun van bijvoorbeeld mijn ouders te vragen, zodat het voor hun ook een verrassing zou zijn. We hesen ons in een mooi pak, kochten mooie onderscheidingen en de nodige gadgets om uit te delen. En toen stond 12 november voor de deur.

De prinsenkeuze was voor ons een groor succes en een lekkere binnenkomer voor de rest van het seizoen. Onze opkomst was er een uit de oude doos. Sinterklaas kwam binnen en had voor de Marskoppen een cadeua bij zich in de vorm van een nieuw prinsenpaar. Een aantal aspirant-kandidaten moesten bij de Sint op schoot komen zitten en werden uitgehoord op competenties. Niet één slaagde. Vervolgens moest (zwarte) Piet het cadeau uit het café halen. Verpakt onder stoffen kappen werden wij naar het podium begeleid. Niemand kon zien dat wij er onder zaten dus de spanning steeg. De omhulsels gingen omhoog en daar stonden wij voor een uitzinnig enthousiaste menigte Marskoppen. In een woord geweldig! Ons motto luidde: “jong geleerd blijft carnaval geëerd”. En zo is het maar net. Op deze avond werd ook Henne als nieuwe president geïnstalleerd. Hij volgde hiermee zijn broer op die het jaar ervoor plotseling was overleden.

Na de prinsenreceptie in de kelder de volgende dag, volgden vele avonden zoals het Smartlappenbal en een paar uitwedstrijden. Bij een van die uitavonden vond ik het maar een makke boel. Dat was in Duiven, bij cv Viereneenhalf. Esmaralda en ik keken elkaar aan en daar gingen we, gevolgd door alle aanwezige Marskoppen in de polonaise. De hele boel op zijn kop gezet, je moest ze zien kijken. Tja, met mijn ervaring komt het feest wel los.

Voor het eerst werd het Olde Wieven bal georganiseerd. Samen met de Dolbotters. Dat was erg leuk. Alle vrouwen hadden zich verkleed en de mannen moesten raden wie hun partner was. Dat ging niet altijd goed maar van vreemd gaan is niets gekomen. Ook de pronkzitting mocht er zijn. Volle bak, erg leuke optredens, vooral uit eigen gelederen en een super goede buutredenaar. Maar ook een optreden van onze eigen John die aan mij zijn eerste CD overhandigde. Dat was wel een mijlpaal voor hem en een eer voor ons.

Dan lopen we alweer naar de drie dolle dagen. Eerst nog een heel leuk kindercarnaval gehad waarbij de kinderen actief aan de gang werden gezet in plaats van alleen maar naar een poppenkast te kijken. Een prima vooruitgang.

Om een goed carnavalsfeest te geven heb je ook een representatieve burcht nodig. De oude was aan vernieuwing tot en zo kwam er na vele uren werk een nieuwe burcht voor de ingang te staan die natuurlijk op gepaste wijze werd ingewijd. Zo kon ik hier opgehaald worden op de dag van de optocht want Apeldoorn was toch iets te ver weg.

De optocht was weer een groot succes. We wonnen vier! Prijzen: voor loopgroep, voor wagen, voor individuen John en Michel en last but not least de Roel Nijenhuis Trofee voor meest actuele onderwerp. In die tijd besloot de gemeente Arnhem de rosse buurt (Spijkerkwartier) te sluiten. De ramen moesten weg en ene Rudi Kousbroek had het plan opgevat een Eroscentrum te bouwen op het Broek. Daarvoor kreeg hij geen toestemming. Zo doende waren we verkleed als spijkers om de gemeente spijkers met koppen te laten slaan.

Het frühshoppen was weer als altijd. Veel aanloop, heel gezellig en één groot feest. Met zulke dagen geniet je als prinsenpaar het meest. Op Boerenbal werd de rustige drinker uitgereikt aan Gerrit Valk, die hem ook echt verdiende, vond men.

Het was een prachtig seizoen. We hebben er alles uitgehaald wat er in zat, we waren in topvorm, mede doordat we geen alcohol dronken. Dat werd bij de ontluistering nog eens fijntjes uitgebeeld. Wij kregen een flesje chocomelk en een cola en werden van het podium afgereden in een speciaal daarvoor gefabriceerde frisdrankkar. Hoe toepasselijk.

Ex-prins Kevin en page Esmaralda

Categorieën: Ex-Prinsen